Svenskvänlig moussaka

Moussaka är ett grekiskt påfund och innehåller vanligen aubergine. Jag avskyr som sagt mat som måste lagas två gånger, och att steka aubergine för att göra moussaka tar fyrtiotusenmiljarder år. Så skit i aubergine och gör svenskvänlig moussaka på potatis istället. Eller bönor. Eller både och.

Sätt ugnen på 250 grader, lite lägre med varmluftsugn.

Ingredienser:
500 g ekologisk hönsfärs (receptet jag utgick från baserade sig på 400 g köttfärs så redan här började det barka åt helvete)
1 större och 1 mindre gul lök (jävla ekolökar att variera i storlek)
2 vitlöksklyftor
2 st paket krossade tomater á 390 g (390 gram?? Vem fan kom på att det skulle vara 390 g i en matförpackning? Burkarna innehåller 400 g, Icas ekopaket innehåller fucking 500 g men Garant ska vara så jääävla speciella och ha trehundrafuckingnittio gram. Dra åt helvete. I utgångsreceptet stod ”1 pkt”. Kunde alltså vara allt mellan 390 och 500 gram. Jävla nötter.)
2 msk tomatpuré
1-2 krm svartpeppar
1 tsk salt eller nåt
6 halvsmå kokta kalla potatisar (och med halvsmå menar jag typ 6 cm långa…? whatever, det blir nog bra ska du se, herregud…)
1 pkt färdiga kidneybönor på TREHUNDRANITTIO (390) JÄVLA GRAM
2 dl riven ost (jag körde på färdigriven gratängost eftersom vår nuvarande hushållsost är ett jävla måndagsexemplar som inte går att riva)
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
Smör till stekning

Första lagningen – hönsfärssåsen:
Hacka lök, finhacka vitlök. Bryn lök och hönsfärs (det går bra att tina fryst färs i grytan eller pannan även om det är förrebannat drygt). När färsen är brynt (det vill säga grå lol) har du i krossade tomater tomatpure, salt och peppar, rör om och koka upp. Låt koka under lock på medelvärme i 10 minuter typ.

 

Under tiden det kokar:
Skala kalla äckliga potatisar och bli sådär äckligt potatiskletig, skiva dem i 0,5-1 cm tjocka skivor. Häll av spadet från bönorna och skölj dem ordentligt. Blanda mjölk med riven ost.

Andra lagningen:
Bred ut ett lager köttfärssås i botten av smord form (den här är som ett A4 till ytan). Lägg på ett lager potatis/bönor/både och, (jag kunde tamejfan ta exakt halva potatismängden och halva bönmängden HAHA WIN), på med ytterligare ett lager köttfärssås, resten av potatis/bönor/både och, resten av köttfärssåsen.

Till sist häller du på ostmjölken. Om du inte är typ ärkemagiker så kommer osten garanterat lägga sig i cirka tre stora klumpar istället för att vackert fördela sig jämt över ytan. Då får du idka tvång.

Sen är det skjuts in i mitten av ugnen i 20 minuter. Enligt utgångsreceptet. Den här jävla moussakan började bli väldans brynt på toppen redan efter 5 minuter, så jag drog ner värmen till 200 grader och hoppades på det bästa. Det funkade.

Smakfaktor: 5 för det vart svingott.
Hatfaktor: 3 för det var nog inte så mycket mer än osten och osynken mellan tid och gradantal som retade upp mig.

Lämna en kommentar